Οργανισμός: ΥΠΠ - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου
Περίοδος υλοποίησης: Από 01 Οκτ. 2016 Μέχρι 01 Οκτ. 2018
Επαναλαμβανόμενη ετήσια δράση: Οχι
Κατάσταση: Εγκεκριμένη
Πλαίσιο Δράσης: ERASMUS+ Key Action 2: Strategic Partnerships for school education
Προϋπολογισμός δράσης: ERASMUS+ KA 2

Ευρωπαϊκό έργο EduWeb

Περιγραφή
EduWeb: Combating Digital Exclusion: Children educate digitally illiterate adults in safe and creative web

Το EduWeb έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων / ινστιτούτων με σκοπό την καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού των ενηλίκων όσον αφορά στη χρήση του Διαδικτύου. Στόχος είναι οι ίδιοι οι μαθητές να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτές των ψηφιακά αναλφάβητων ενήλικων μελών των οικογενειών τους και στην ασφαλή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, το EduWeb σκοπεύει να δημιουργήσει μια εκπαιδευτική πύλη για τη φιλοξενία και διάθεση του κοινού εκπαιδευτικού υλικού τόσο για αρχάριους, όσο και για προχωρημένους χρήστες του Διαδικτύου. Επιπλέον, η πύλη θα παρέχει ένα περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την on-line εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν τους μαθητές στην ασφαλή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές από απλοί χρήστες του Διαδικτύου, θα γίνουν οι ίδιοι εκπαιδευτές των ενήλικων (και ειδικότερα των ηλικιωμένων) μελών των οικογενειών τους, συνδράμοντας στην καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού των ευρωπαίων πολιτών, μέσω πιο αποτελεσματικών και καινοτόμων διδακτικών και παιδαγωγικών μεθόδων. Η δράση θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ Key Action 2: Strategic Partnerships for school education και έχει εγκριθεί με συνολική χρηματοδότηση ύψους €219,305.

Οι εταίροι που συμμετέχουν από το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο κατετάγη ως η έκτη χώρα στο Digital Economy Society (DESI) Index 2016 [1]), θα συνεισφέρουν τις καλές πρακτικές χρήσης και αξιοποίησης του Διαδικτύου, που θα προσαρμοστούν αναλόγως από τους εταίρους στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο και στην Ιταλία, συμβάλλοντας στην προσπάθεια των χωρών αυτών για καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού των πολιτών τους, αλλά και στον ευρύτερο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί μία από τις πιο δυναμικές και ανταγωνιστικές οικονομίες της γνώσης στον κόσμο.

Συντονιστής οργανισμός του προγράμματος «EduWeb» είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και εταίροι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος» (GR), το Bournemouth University (UK), το Ufficio Scolastico Regionale per il Veneto (IT), το Ministry of Youth and Sports of the Republic of Bulgaria (BG), το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών (GR), το Λύκειο Αραδίππου (CY), το Isle of Portland Aldridge Community Academy (UK) και το Istituto Istruzione Superiore – EINAUDI- SCARPA (IT).
Άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (συντονιστής) 
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου
Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος» (GR)
Bournemouth University (UK),
fficio Scolastico Regionale per il Veneto (IT),
Ministry of Youth and Sports of the Republic of Bulgaria (BG),
Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών (GR),
Λύκειο Αραδίππου (CY),
Isle of Portland Aldridge Community Academy (UK)
stituto Istruzione Superiore – EINAUDI- SCARPA (IT)
     GERIET
     Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων
Ypourgeio paidias & politismou
Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
Paidagwgiko Kyprou
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου